Τι συμβαίνει όταν τρίτο μη άμεσα εμπλεκόμενο όχημα προκαλεί τροχαίο ατύχημα;

Της Αναστασίας Μήλιου, Δικηγόρου.

Πόσες φορές έχει συμβεί να οδηγείτε το όχημά σας και να θέλετε να περάσετε μια διασταύρωση αλλά να μην έχετε ορατότητα, επειδή το σταθμευμένο στην γωνία αυτοκίνητο, εμποδίζει την ορατότητά σας, με αποτέλεσμα κατά την είσοδο σας στην διασταύρωση να συγκρουστείτε με άλλο διερχόμενο όχημα ;

Πόσες φορές σας έχει συμβεί προκειμένου να αποφύγετε άλλο όχημα, που έχει εισέλθει στο δικό σας ρεύμα κυκλοφορίας, να επιχειρήσετε αποφευκτικό ελιγμό προς την αντίθετη κατεύθυνση με αποτέλεσμα επιτυχώς μεν να το αποφύγετε, αλλά να προσκρούσετε σε κολώνα, σε κάδο απορριμάτων κ.τ.λ. προκαλώντας ζημιές μόνο στο δικό σας όχημα;

Τι συμβαίνει αλήθεια σε μια τέτοια περίπτωση; Δικαιούστε αποζημίωση από το προκαλέσαν το τροχαίο ατύχημα όχημα παρά το γεγονός ότι αυτό δεν ενεπλάκη υπό την έννοια της πρόκλησης σε αυτό υλικών ζημιών;

Η απάντηση είναι ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Η πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι φυσικά ο οδηγός του άλλου οχήματος να ευθύνεται με την οδική συμπεριφορά του  για την πρόκληση του ατυχήματος.  Για την κάλυψη ζημιών από όχημα, δεν χρειάζεται οπωσδήποτε το ζημιογόνο όχημα να φέρει και το ίδιο ίχνη πρόσκρουσης και υλικές ζημιές. Αρκεί να αποδειχθεί ότι το συγκεκριμένο όχημα προκάλεσε με δική του υπαιτιότητα τις συνθήκες που οδήγησαν στο τροχαίο ατύχημα ένα ή περισσότερα οχήματα ή πεζούς.

Η δεύτερη πρακτική προϋπόθεση είναι να έχουμε τα στοιχεία κυκλοφορίας του ζημιογόνου οχήματος ώστε να μπορούμε να στραφούμε εναντίον του.

Αν το όχημα είναι ασφαλισμένο τότε μπορούμε να στραφούμε κατά του οδηγού, του ιδιοκτήτη και φυσικά της ασφαλιστικής εταιρείας. Αν το όχημα είναι ανασφάλιστο, τότε αντί της ασφαλιστικής στρεφόμαστε κατά του Επικουρικού Κεφαλαίου, αλλά αυτό μόνο στην περίπτωση που από το τροχαίο ατύχημα, προκλήθηκε τραυματισμός εκτός από υλικές ζημιές, διότι το Επικουρικό Κεφάλαιο μόνο τότε καλύπτει την ζημία.

Είναι επίσης σημαντικό για να αποδείξουμε την υπαιτιότητα του άλλου οχήματος, εφόσον αυτό δεν έχει εμπλακεί άμεσα, να έχουμε καλέσει την τροχαία για να καταγράψει το συμβάν. Διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο να αποδείξουμε την εμπλοκή και υπαιτιότητα του άλλου οχήματος.

Οι μάρτυρες επίσης είναι σημαντικό πλεονέκτημα σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς και οποιεσδήποτε φωτογραφίες από τον τόπο του τροχαίου συμβάντος. Π.χ. στο πρώτο παράδειγμα μπορείτε να φωτογραφήσετε το παρανόμως σταθμευμένο όχημα.

Πηγή: curia.gr

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6

Σχετικά Άρθρα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η έγκαιρη και έγκυρη νομική βοήθεια αποφέρει τα ίδια αποτελέσματα με την αντίστοιχη ιατρική βοήθεια: Μπορεί να σας διαφυλάξει από δυσάρεστες καταστάσεις και διόγκωση του προβλήματος σας.
Στο σταθερό και κινητό τηλέφωνο ή στο e-mail είμαστε στη διάθεσή σας να μοιραστούμε το ζήτημα σας, παρέχοντας την κατάλληλη νομική υποστήριξη με έμπειρους και εξειδικευμένους συνεργάτες.
Στείλτε μας ένα email με συνοπτική περιγραφή της υπόθεσης σας και θα λάβετε απάντηση από το συνεργάτη που θα αναλάβει τη διεκπεραίωσή της.